Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
13 jul 2018 Nieuws

UPO-modellen 2019 gepubliceerd

Het Verbond van Verzekeraars en de Pensioenfederatie hebben de UPO-modellen 2019 en de bijbehorende handleiding gepubliceerd.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Wijzigingen veelal naar aanleiding van IORP II

De belangrijkste wijzigingen in de modellen vloeien voort uit de herziening van de Europese IORP II-richtlijn. In januari 2019 moet de herziene IORP II-richtlijn in de Nederlandse wet zijn geïmplementeerd. De UPO-modellen die pensioenuitvoerders in 2019 versturen, moeten derhalve voldoen aan deze nieuwe wetgeving. De belangrijkste wijzigingen zijn dat het UPO is uitgebreid met een aantal nieuwe informatie-elementen (zoals premie, dekkingsgraad en kosten) en dat ook voor gewezen deelnemers jaarlijks een UPO beschikbaar moet worden gesteld. Daarnaast zijn er in de modellen enkele (kleine) aanpassingen gedaan die niet voortvloeien uit gewijzigde regelgeving, zoals verduidelijking over het nabestaandenpensioen na uitdiensttreding. In de handleiding zijn de wijzigingen nader toegelicht.

Nog geen officiële goedkeuring

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de modellen voor het UPO-2019 nog niet officieel goedgekeurd. De minister kan dit pas doen nadat de Nederlandse implementatiewet is aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer. Naar aanleiding van kamerbehandelingen kunnen in een later stadium nog wijzigingen in de UPO-templates worden aangebracht. Naar verwachting van de koepelorganisaties zullen dat geen wezenlijke of ingrijpende wijzigingen zijn. Daarom en gezien de vele (IORP II-)wijzigingen in de UPO-modellen 2019 stellen de pensioenkoepels de modellen nu al beschikbaar. Dat geeft pensioenuitvoerders tijd om de modellen te implementeren.  

Downloads

UPO-modellen voor actieven en gewezen deelnemers.

UPO voor pensioengerechtigden.

UPO voor ex-partners.

 

Bron: Verbond van Verzekeraars / Pensioenfederatie

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Paper tienjarig bestaan UPO

Het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) wordt sinds 2008 voorgeschreven als wettelijk verplicht document dat ieder jaar door pensioenorganisaties aan alle actieve deelnemers wordt verstrekt.

UPO modellen 2018 gepubliceerd

De modellen voor het UPO 2018 zijn officieel vastgesteld. Aansluitend hierop hebben het Verbond van Verzekeraars en de Pensioenfederatie de UPO-modellen 2018 en de bijbehorende handleiding gepubliceerd.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

12 jul 2018

Laatst gewijzigd

13 jul 2018

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.