Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
12 feb 2018 Nieuws

Kabinetsreactie initiatiefnota over gegevensgebruik in de financiële sector

Minister Hoekstra stuurde de Tweede Kamer de kabinetsreactie op de initiatiefnota over gegevensgebruik in de financiële sector.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Download: "Brief" (pdf, 10 pagina's)

Onder invloed van technologische ontwikkelingen wordt het verwerken en analyseren van grote hoeveelheden persoonsgegevens – big data analyse - steeds belangrijker en eenvoudiger. Big data analyse wordt grootschaliger en intelligenter, met toenemende aanwendingsmogelijkheden – variërend van onderzoek naar het gedrag van consumenten t.b.v. advertenties tot allerlei vormen van (financiële) dienstverlening. Het verzamelen van data wordt een zelfstandige activiteit. Gegevens zijn niet langer een bijproduct van de hoofddienst, maar het doel van gegevensverzameling wordt het benutten van de gegevens zelf. Dit wordt veroorzaakt door de toename van de beschikbare rekencapaciteit en doordat telkens meer informatie over mensen beschikbaar is.

Privacy

Technologische ontwikkeling is hier een drijvende factor, zoals bij het Internet of Things en het gebruik van algoritmische gegevensverwerking. Deze ontwikkeling biedt weliswaar meer mogelijkheden om op basis van persoonsgegevens nieuwe diensten te ontwikkelen, tegelijkertijd brengt zij risico’s met zich mee, bijvoorbeeld ten aanzien van privacy van mensen.

Zelfregulering

Al met al acht het kabinet het voor de financiële sector van groot belang dat verschillende sectoren, banken, verzekeraars en overige financiëledienstverleners werk maken van het effectief maken van de normen zoals die in de regelgeving zijn (en worden) neergelegd. Dit kan door middel van zelfregulering, zoals gedragscodes. Ook biedt de AVG de mogelijkheid van het aanstellen van een functionaris gegevensbescherming bij verwerkingsverantwoordelijke instellingen. In bepaalde gevallen, zoals wanneer de verwerkingsverantwoordelijke of de verwerker hoofdzakelijk is belast met verwerkingen op grote schaal, is het instellen van een functionaris gegevensbescherming op grond van de AVG zelfs verplicht. Het kabinet verwacht dat financiële instellingen aan beide invulling geven.

Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Veelgestelde vragen en antwoorden PSD2

Er komt meer ruimte voor nieuwe innovatieve betaaldiensten in Nederland. Dat is het gevolg van nieuwe Europese wetgeving die door minister Dijsselbloem en minister Blok is omgezet in een Nederlands wetsvoorstel, dat is ingediend bij de Tweede Kamer.

Als download is er een document beschikbaar met veelgestelde vragen en antwoorden bij de vertraging van de implementatie van PSD2 in Nederlandse wetgeving.

AP adviseert over wetgeving (PSD2)

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft op verzoek van de minister van Financiën geadviseerd over het ontwerp van het Implementatiebesluit herziene richtlijn betaaldiensten. Mede met dit besluit kan een nieuwe Europese richtlijn over betaaldiensten omgezet worden in Nederlandse wetgeving.

Organisaties hoeven geen melding van verwerking gegevens meer te doen

Met ingang van 6 november 2017 hoeven organisaties in de praktijk geen melding meer te doen als zij persoonsgegevens verwerken. Op 25 mei 2018 wordt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Met de AVG vervalt de meldplicht.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

12 feb 2018

Laatst gewijzigd

12 feb 2018

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.