Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
9 feb 2018 Nieuws

SVn introduceert Verzilverlening

Langer zelfstandig wonen staat hoog op de politieke agenda van Rijk, provincies en gemeenten. SVn introduceert na de Blijverslening nu de Verzilverlening. Wat houdt die precies in, welke behoefte vervult de lening en voor wie?
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De Verzilverlening van SVn is een hypothecaire lening op basis van de overwaarde van de woning. De Verzilverlening heeft geen gevolgen voor het maandelijkse besteedbare inkomen, maar zorgt wel voor de mogelijkheid van een modernere, comfortabelere en veiligere woning. In feite wordt met ‘stenen’ betaald. De lening wordt iedere maand hoger en de overwaarde lager.

Van Blijverslening naar Verzilverlening

“Ruim een jaar geleden introduceerde SVn de Blijverslening. Bedoeld om senioren die hun woning willen aanpassen, te helpen bij de financiering daarvan. Al in meer dan 70 gemeenten is de Blijverslening beschikbaar en wekelijks sluiten meer gemeenten aan.  Waar bestuurders vooruit kijken, zijn senioren zelf nog wat terughoudender. Dat is volgens mij een kwestie van tijd en bewustwording."

Lenen met stenen

“Met de Verzilverlening van de gemeente sluit een huiseigenaar een hypothecaire lening af, op basis van de overwaarde van het huis. De gemeente bepaalt waaraan de lening mag worden besteed. De Verzilverlening heeft geen gevolgen voor het maandelijks besteedbaar inkomen, maar zorgt wel voor de mogelijkheid van een modernere, comfortabelere en veiligere woning. In feite wordt met ‘stenen’ betaald.”

Rente en aflossing

Voor de Verzilverlening betaalt u maandelijks geen rente en aflossing. Omdat de rente jaarlijks bij de schuldrest opgeteld wordt. Aan het einde van de looptijd, bij verkoop van uw woning of overlijden van de langstlevende schuldenaar moet de lening afgelost worden. De Verzilverlening heeft geen invloed op wat u maandelijks kan uitgeven. Bij verstrekking bedraagt de Verzilverlening niet meer dan 80% van de WOZ-waarde of de getaxeerde marktwaarde van het onderpand.

Box 1 of 3?

Verzilverlening wordt door SVn doorgegeven als een Box 3 hypotheek. Daarmee is de rente niet fiscaal aftrekbaar en de schuld valt in Box 3.

[Redactie Fintool: dit geldt dan ook voor de notariskosten, taxatiekosten en hypotheek advieskosten. Mogelijk wel dempend effect op te betalen vermogensrendementsheffing vanwege box 3 schuld - onder aftrek van schuldendrempel van €3.000 p/p. Daar staat tegenover dat mogelijk niet aan criteria vanuit gemeente voldaan wordt vanwege overig aanwezig vermogen.]

Bron: SVn

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Drempels bij het gebruik van de blijverslening

Minister Plasterk reageert op Kamervragen over drempels bij het gebruik van de blijverslening.

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.