2 apr 2020 Nieuws

Aflossingen studieschuld liggen op schema

Oud-studenten die in 2012 zijn begonnen met aflossen hebben na zeven jaar 36% van hun studieschuld terugbetaald. Dat komt vrijwel overeen met de verwachting van het CPB in 2014. Ook degenen die tussen 2013 en 2018 gingen aflossen, liggen op schema. Of dit zo blijft, hangt af van de ontwikkelingen in de inkomens en de rente. Dit blijkt uit de publicatie ‘Terugbetalen studieleningen’ van het Centraal Planbureau (CPB).
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Afgestudeerden betalen hun studieschuld terug via vaste maandbedragen, die naar draagkracht tijdelijk verlaagd of stopgezet kunnen worden. Ook kunnen ze vrijwillig (extra) aflossen. Studenten die in 2016 zijn begonnen met aflossen maken vaker gebruik van de draagkrachtregeling dan degenen die in 2012 begonnen. Aan de andere kant zijn ook de vrijwillige hogere aflossingen toegenomen, vooral onder oud-studenten van het hbo en wo.

Monitoren

Door de toename in gebruik van de draagkrachtregeling is het aflossingspercentage gevoeliger geworden voor dalende inkomens of stijgende rente. Daarom is het belangrijker geworden de aflossingen te monitoren. Op dit moment is de rente laag en nemen de gemiddelde inkomens van de aflossers toe. Maar door dalende inkomens of een oplopend rentepercentage, bijvoorbeeld als gevolg van de coronacrisis, vallen (tijdelijk) meer oud-studenten onder de draagkrachtregeling, wat zal leiden tot minder aflossingen. Hierbij is vooral de groep mbo’ers met een studieschuld relevant, omdat het aandeel van deze groep in de totale schuld is toegenomen, evenals het gebruik van de draagkrachtregeling.

De onderzochte groep valt nog onder de aflosregels van vóór de in 2015 ingevoerde Wet studievoorschot. De aflosfase begint pas twee tot drie jaar na het afronden van de studie.

 

Bron: CPB

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Soepel voor studenten en terugbetalers

DUO wil studenten en oud-studenten helpen die door het coronavirus in (financiële) problemen komen. Bijvoorbeeld door het onverwacht wegvallen van inkomen. Komt u in de problemen? Kijk dan eerst of u alle mogelijkheden al kent.

Nibud: Goed geïnformeerde studenten lenen minder

Studenten met een lening bij DUO verlagen die lening als zij goed zijn geïnformeerd over de hoogte van de uiteindelijke totale studieschuld. Dat blijkt uit een Nibud onderzoek voor het ministerie van OCW en DUO. Het ministerie zoekt naar manieren om studenten bewuster om te laten gaan met hun lening.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

2 apr 2020

Laatst gewijzigd

2 apr 2020