17 feb 2014 Nieuws

Duizenden woningen nog onverkoopbaar vanwege erfpachtvoorwaarden

In Nederland zijn nog steeds tienduizenden huizen onverkoopbaar doordat zij op particuliere erfpachtgrond staan, meldt de Volkskrant. Anderhalf jaar geleden leek er een oplossing te zijn gevonden voor deze groep, maar die biedt in de praktijk weinig soelaas.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Tienduizenden huizen in Nederland zijn nog altijd onverkoopbaar omdat zij op particuliere erfpachtgrond staan. Anderhalf jaar geleden leek er een oplossing te zijn gevonden voor deze groep, maar die biedt in de praktijk weinig soelaas.

Een kwart van de naar schatting 250 duizend woningen op particuliere erfpacht is dankzij het nieuwe beleid verkoopbaar (stelt erfpachtadvocaat Koen de Lange). De beroepsvereniging voor notarissen en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) kunnen het aantal niet exact bevestigen. 'Maar dat een hoog aantal contracten niet aan de gestelde criteria voldoet, is ook ons beeld', zegt een woordvoerder van de NVB.

Particuliere verpachters
Wanneer de verpachter in de toekomst zou besluiten de canon exorbitant te verhogen, zou de bewoner de hypotheek mogelijk niet meer kunnen betalen, was de gedachte. Een te groot risico voor bank en huizenbezitter. Daarmee was die groep huizen feitelijk onverkoopbaar geworden.

Groen stoplicht
Vorig voorjaar werd er een oplossing gevonden voor de impasse. Notarissen controleren sindsdien de betrouwbaarheid van de erfpachtcontracten op een aantal criteria. Als het contract de test doorstaat, geeft de notaris een 'groen stoplicht' en kan de bank financieren. Maar in de praktijk blijkt de 'opinie' in driekwart van de gevallen op rood of oranje uitkomt.
De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie zegt geen overzicht te hebben. Ook de NVB heeft geen exacte cijfers, maar bevestigt wel dat veel pachters rode en oranje stoplichten te zien krijgen. Dat veel contracten worden afgestemd 'is vooral het bewijs de criteria doen wat ze moeten doen', zegt een woorvoerder. 'Ze filteren de contracten eruit waarbij de lasten in de toekomst voorspelbaar zijn en er dus een veilige en verantwoorde lening kan worden afgegeven.'

Bron: VK

 

Lees ook…

Gemeenten maken fors minder gebruik van erfpacht

Gemeenten maken steeds minder gebruik van erfpacht. Het aantal in erfpacht uitgegeven percelen voor woningen is sinds het aanbreken van de crisis met maar liefst 64% sterk teruggelopen. Dat blijkt uit analyses van Deloitte op basis van data van het Kadaster.

Beantwoording Kamervragen over particuliere erfpacht

Antwoorden van minister Blok (Wonen en Rijksdienst) en minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) op vragen van Kamerlid Jansen (SP) over particuliere erfpacht.

Rapport 'Ervaringen met erfpacht'

De rapportage “Ervaringen met erfpacht” (zie download) is uitgevoerd door onderzoeksbureau ‘Companen’, naar aanleiding van eerdere Kamervragen. Het betreft een inventarisatie van de ervaringen bij gemeenten die bestaande erfpachters inmiddels de mogelijkheid bieden om de volledige eigendom te verwerven, alsmede bij gemeenten die bij gronduitgifte de keuze bieden tussen erfpacht en eigendom van grond. In het onderzoek zijn behalve de gemeentelijke ervaringen ook de ervaringen van de (voormalige) erfpachters in betreffende gemeenten in kaart gebracht.

Beantwoording Kamervragen over onverkoopbare huizen door erfpacht

Antwoorden van minister Blok (Wonen en Rijksdienst) op de vragen van de Kamerleden Visser en Aukje de Vries (beiden VVD) over het bericht dat huizen door erfpacht nog altijd onverkoopbaar zijn.

Themanummer: Erfpacht

Een dynamisch kennisdocument met vakinfo over 'Erfpacht'. Dit document wordt geregeld bijgewerkt, zodat informatie actueel blijft. Handig als naslag, of om uw (PE)vakkennis op te frissen.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

10 jan 2014

Laatst gewijzigd

17 feb 2014