Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
25 jan 2005 Nieuws

Werknemers lopen veel belastingvoordeel mis

Werknemers laten gemiddeld 500 euro liggen aan belastingvoordeel. Omdat er veel niet bekend is over fiscale voordelen wordt er volgens Bert Bongers van het blad Belastingzaken te weinig gebruik gemaakt van regelingen waarbij de werkgever een onbelaste uitkering kan doen aan zijn werknemers. Daarmee doet de werkgever ook zichzelf tekort. Per gemiddelde werknemer kan deze enkele procenten op de loonkosten verdienen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Allereerst geven volgens Bongers veel bedrijven een lagere reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer dan is toegestaan. Ze sluiten nog aan bij het oude reiskostenforfait. Per kilometer mogen ze tegenwoordig echter € 0,18 onbelast vergoeden. Bedrijven mogen voorts GSM en PC geheel onbelast vergoeden, indien de werknemer ze voor 90% zakelijk gebruikt. Voor een werkkamer thuis waar 1 dag per week wordt gewerkt, mag een werkgever één keer per 5 jaar € 1815 vergoeden. En goed nieuws voor eenieder die in een winkel of dergelijke werkt: de fiscus laat toe dat de werkgever per jaar € 450 aan korting op producten geeft.

 

Vakliteratuur, een fiets voor het woon-werkverkeer en zelfs verkeersboetes mag de werkgever onbelast vergoeden. Voor die boetes geldt wel een aantal voorwaarden, zo moeten ze tijdens werktijd in de auto van de zaak zijn gekregen. Een enorme fiscale klapper is de renteloze lening die een werkgever mag verstrekken. 5% wordt daarvan als loon belast. Bongers pleit ervoor dat bovenstaande regelingen vaste prik worden in CAO-besprekingen.

 

Bron: Kluwer, 24-01-2005

Uw mening

 
Fintool.nl
25 jan 2005
Een algemene omschrijving van het begrip representatiekosten kan niet worden gegeven. Voor iedere werknemer op zich is het advies op basis van een overzicht wat gedurende twee maanden minimaal wordt bijgehouden welke kosten deze moet maken om zijn/haar functie goed te kunnen vervullen.

Mbt het onbelast vergoeden van een verkeersboete door een werkgever aan een werknemer die deze boete krijgt terwijl hij/zij rijdt in een auto van de zaak gedurende werktijd valt nog op te merken dat deze kosten voor de werkgever overigens niet aftrekbaar zijn.
 
Eddy Matthijsse
25 jan 2005
Ik krijg een onbelaste vergoeding voor representatiekosten. Welke kosten vallen hier precies onder? Kleding zou hier niet onder vallen, maar stomerijkosten wel. In het artikel worden zelfs verkeersboetes genoemd. Vallen deze ook onder 'representatiekosten'?
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Opvoerdatum

25 jan 2005

Laatst gewijzigd

25 jan 2005

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.