Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
22 apr 2015 Nieuws

Aanpassingen UPO 2016

In de Memorie van Antwoord gaat Staatssecretaris J. Klijnsma nader in op mogelijke aanpassingen van het Uniform Pensioen Overzicht (UPO). In het wetsvoorstel wordt de huidige startbrief vervangen door "Pensioen 1-2-3".
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Pensioen 1-2-3
- legt uit wat de belangrijkste kenmerken van de pensioenregeling zijn
- laag 1 bevast de meest eenvoudige informatie
- laag 1 van de 'Pensioen 1-2-3' wordt bij het beging actief aan een nieuwe deelnemer verstrekt door de pensioenuitvoerder
- laag 2 en laag 3 met uitgebreide informatie worden niet actief verstrekt, maar staan op de website van de pensioenuitvoerder

Uitbreiding pensioenregister
De informatie over het nabestaanden- en partnerpensioen wordt uitgebreid. Naast het tonen van informatie over de gevolgen van 'overlijden nu' worden ook de gevolgen voor het nabestaanden- en partnerpensioen getoond.
In het wetsvoorstel is opgenomen dat in het pensioenregister het ouderdomspensioen in drie pensioenbedragen getoond wordt, gebaseerd op een optimistisch, pessimistisch en een verwacht scenario. In die scenario's wordt rekening gehouden met de koopkracht en risico's van het toekomstige pensioeninkomen.

Taalgebruik UPO
Uit onderzoek van TNS Nipo uit 2012 blijkt dat een groot deel van de ondervraagden moeite heeft met het begrijpen van de informatie zoals het UPO en de startbrief. In het nieuwe model voor het UPO zal gekeken worden hoe het UPO begrijpelijker kan worden voor een groot deeln van de deelnemers. Men streeft naar invoering van dit nieuwe model per 1 januari 2016.


Download: MvA (pdf, 6 pagina's)

Bron: Rijksoverheid

 

Lees ook…

Pensioenindicatie UPO 2015

Voor de pensioenindicaties moet in 2015 uitgegaan worden van de 25-jaars SWAP-rente van september 2014 en de geldende overige tarieven die DNB jaarlijks publiceert. De voorbeeldrekenrente wordt op 1 decimaal afgerond. Voor het UPO 2015 is de voorbeeldrekenrente derhalve vastgesteld op 2,2%.

Tweede nota van wijziging bij het wetsvoorstel pensioencommunicatie

Met de tweede nota van wijziging wordt een aanpassing doorgevoerd voor waardeoverdracht van pensioenaanspraken, waarbij de oude pensioenuitvoerder tevens een nettopensioenregeling uitvoerde.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

22 apr 2015

Laatst gewijzigd

22 apr 2015

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.