Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
19 jun 2014 Nieuws

Bijna de helft van de koopwoningbezitters is bereid om met verlies te verkopen

Het vertrouwen van potentiele starters en koopwoningbezitters is in het tweede kwartaal van 2014 toegenomen. De ING WoonIndex steeg met 3 punten naar 114, ruim boven de neutrale stand van 100. Vooral de verwachting over het aantal huizen dat wordt verkocht is gestegen. Daarnaast zet ook de verwachting dat de huizenprijzen gaan stijgen verder door. Ruim twee derde van de ondervraagden verwacht inmiddels een stijging. Dit is de hoogste score sinds 2008.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Vertrouwen woningmarkt stijgt  
Elk kwartaal meet de ING het vertrouwen in de woningmarkt onder potentiële starters en koopwoningbezitters. Deze WoonIndex stijgt in het tweede kwartaal van 2014 met 3 punten naar 114. Dennis Noordervliet, directeur Marketing Hypotheken bij de ING: “Starters en koopwoningbezitters verwachten vooral een flinke stijging van de huizenprijzen. Dit kwartaal verwacht 68% een stijging ten opzichten van 54% vorig kwartaal. Het aantal koopwoningbezitters dat het een gunstige periode vindt op te kopen, is in de afgelopen drie kwartalen gelijk gebleven (6 op de 10). Onder starters is dit 8 op de 10.“
 
Mogelijkheid om restschuld mee te financieren
Bijna de helft (44%) van de koopwoningbezitters is bereid om een verlies te nemen bij de verkoop van de woning. Voor deze groep is 30.000 euro de grens, een derde is niet bereid om met verlies te verkopen en 17% weet het niet. Vier op de tien koopwoningbezitters zijn niet bekend met de mogelijkheid om restschuld mee te financieren bij de aankoop van een nieuwe woning. Noordervliet: ” ING maakt doorstroming in deze situatie naar een andere woning mogelijk. Het is voor bestaande hypotheekklanten mogelijk om deze restschuld mee te financieren. Dit geldt ook voor klanten die afkomstig zijn van geldverstrekkers die niet meer actief zijn op de Nederlandse markt. Om hiervoor in aanmerking te komen moet het inkomen uiteraard toereikend zijn om de hypotheeklasten te dragen. Daarnaast moet het gedeelte boven de 104% marktwaarde versneld worden afgelost, in principe binnen 10 jaar, aansluitend op de fiscale behandeling van rente over de meegefinancierde restschuld. Opvallend is verder dat een derde van de koopwoningbezitters niet bereid is om met verlies te verkopen. Toch kan dat verstandig zijn omdat de woning waar je heen wilt verhuizen ook in prijs is gedaald, mogelijk zelfs meer  dan je eigen huis.”
 
Huis gemakkelijker te verkopen
Koopwoningbezitters verwachten hun huis gemakkelijker te verkopen dan vorig kwartaal. Een derde verwacht nu dat hun woning 4-6 maanden te koop zal staan, bijna 10% verwacht hiervoor 1 tot 3 maanden nodig te hebben en 24% verwacht dat hun huis 7-12 te koop zal staan. Ruim de helft van de koopwoningbezitters verwacht een overwaarde op de woning, 17% denkt ‘onder water’ te staan en volgens 15% is de hoogte van de hypotheek gelijk aan de waarde van de woning.
Een op de vijf koopwoningbezitters overweegt op dit moment af te gaan lossen op de hypotheek, 30% heeft weleens tussentijds afgelost. Deze percentages blijven de afgelopen kwartalen vrij stabiel. Wel geven meer mensen aan geen restschuld over te willen houden dan vorig kwartaal en daarom tussentijds af te lossen. Dit percentage is met 9 procentpunt gestegen naar 38%. Noordervliet: “Als de verwachting uitkomt dat de woningprijzen weer gaan stijgen, zal dit overigens ook gaan bijdragen aan het verder terugbrengen van de restschuld.“
 
Erfenis of schenking voor aankoop, verbouwing of aflossen
Een klein deel van starters en koopwoningbezitters (7%) heeft een erfenis of schenking ontvangen. Noordervliet: “Zij ontvingen dit vooral van hun (schoon)ouders. Bijna twee derde heeft deze erfenis of schenking aan een (nieuwe) woning besteed voor aankoop, verbouwing of aflossing.”
 
Voorkeur van starters voor bestaande woning
Zeven op de tien starters heeft de voorkeur voor een bestaande woning, hierbij zijn sfeer en stijl de belangrijkste reden. Een op vijf vindt de directe oplevering de belangrijkste reden. Van de starters vindt bijna de helft het aanbod van nieuwbouwwoningen voldoende.

 

Bron: ING Nederland

Uw mening

 
Armando E. Piers
19 jun 2014
Er ligt een schone taak voor de makelaars, die vaak nog denken in het jaar kruik te werken om nu eens echt voor hun klanten het onderste uit de kan te halen. Onze ervaring is, dat makelaars na een duidelijk gesprek langer hun best doen de juiste prijs voor de woning te realiseren en niet bij het eerste bod de verkoper maar te bewegen "ja" te zeggen, omdat vooral de makelaar al blij is met een bod! Dan kan het percentage "verkoop met verlies" met een rap tempo naar "nul" omdat er nog steeds een woning tekort is en de economie en de huizenverkoop aantrekt. Iedereen weer gelukkig en uiteindelijk ook de verkopende makelaar, die zijn courtage door de extra inspanning ook ziet stijgen!
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

19 jun 2014

Laatst gewijzigd

19 jun 2014

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.