Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
22 apr 2014 Nieuws

Beantwoording Kamervragen over schending provisieverbod

Minister Dijsselbloem van Financiën laat de Tweede Kamer weten het onwenselijk te vinden dat financiële ondernemingen middels vergoedingen, zoals welkomstbonussen, het doel en de strekking van het provisieverbod ontwijken. Waar nodig heeft de AFM de financiële instellingen op hun gedrag aangesproken en hebben deze instellingen hun werkwijze aangepast of toegezegd hun werkwijze zo snel mogelijk aan te passen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Vragen van het lid Merkies (SP) aan de minister van Financiën over het bericht dat verzekeraars het provisieverbod schenden (ingezonden 1 april 2014)

Vraag 1
Wat is uw reactie op het bericht dat verzekeraars tegen de regels in nog provisie betalen?

Vraag 2
Deelt u de mening dat het geven van een eerstejaarsbudget, een welkomstbonus of een communicatiebonus in strijd is met het provisieverbod en moet worden aangepakt?

Vraag 3
Kunt u toelichten of dergelijke kwesties aanhangig zijn gemaakt bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM)?

Vraag 4
Wat vindt u van het oordeel van de AFM dat marketingvergoedingen onder het provisieverbod vallen?
Antwoord op vraag 4
Ik steun de AFM in haar oordeel. Het betalen van vergoedingen aan financiële dienstverleners door aanbieders van financiële producten voor marketingactiviteiten, kan een economische afhankelijkheid creëren. Deze afhankelijkheid kan ertoe leiden dat de adviseur of bemiddelaar beïnvloed wordt in zijn advies of assortimentskeuze.

Vraag 5
Deelt u de mening dat het onwenselijk is dat financiële instellingen sluiproutes
opzoeken om provisies in stand te houden?

Vraag 6
Bent u bekend met andere financiële instellingen die dergelijke provisies verstrekken? Zo ja, kunt u een overzicht geven? Zo nee, bent u bereid te onderzoeken welke financiële instellingen op deze manier nog provisies verstrekken?

Vraag 7
Welke stappen gaat u zetten om deze vormen van provisie aan te pakken?

Antwoord op de vragen 1, 2, 3, 5, 6 en 7
TrosRadar meldt dat enkele verzekeraars vergoedingen (zoals welkomstbonussen) betalen aan de klant bij het afsluiten van een product dat onder het provisieverbod
valt. De klant kan daarmee het advies van de adviseur of bemiddelaar betalen. Een dergelijke constructie kan ertoe leiden dat het advies wordt beïnvloed door de
vergoeding die de aanbieder van het product aan de klant geeft. Het wordt voor de adviseur gemakkelijker om zijn dienstverlening te verkopen aan de klant, als de
klant met de vergoeding zijn advieskosten kan betalen. De adviseur zal geneigd zijn het product van de aanbieder te adviseren die een vergoeding aan de klant
verstrekt.
Ik ben het er mee eens dat het onwenselijk is dat financiële ondernemingen op deze manier doel en strekking van het provisieverbod (proberen te) ontwijken.
De AFM heeft in januari 2014 via de nieuwsbrief Financiële dienstverleners de markt geïnformeerd dat dergelijke constructies niet zijn toegestaan onder het
provisieverbod. Tegelijkertijd heeft de AFM contact opgenomen met verschillende financiële instellingen, waaronder de grootste pensioenverzekeraars, om hetstandpunt te communiceren. Waar nodig heeft de AFM de financiële instellingen op het gedrag aangesproken en hebben zij hun werkwijze aangepast of toegezegd hun werkwijze zo snel mogelijk aan te passen. Op 7 april 2014 heeft ook het Verbond van Verzekeraars via een statement bekend gemaakt dat verzekeraars die dergelijke vergoedingen aanboden hiermee zijn gestopt of per direct zullen stoppen. Daarnaast doet de AFM in 2014 marktonderzoek naar ontwikkelingen die er spelen en is de AFM er alert op dat marktpartijen geen constructies gebruiken die in strijd zijn met het doel en de strekking van het provisieverbod. De AFM kan geen overzicht geven van individuele instellingen omdat het om toezichtvertrouwelijke informatie gaat.

 

Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Welkomstbonus voor omzeilen provisieverbod niet wenselijk

Het televisieprogramma Tros Radar besteedde maandagavond 31 maart aandacht aan een aantal praktijksituaties, waarbij aanbieders een bonus betalen aan klanten voor het afsluiten van een product dat onder het provisieverbod valt. Een dergelijke bonus kan sturing in het advies van bemiddelaars opleveren, stelt de AFM.

Statement Verbond over provisieverbod

Het Verbond van Verzekeraars onderschrijft het provisieverbod zoals ingevoerd per 1 januari 2013 en vindt het van groot belang dat de wet- en regelgeving op dit punt goed wordt nageleefd. De afgelopen weken is er discussie ontstaan over het aanbieden van welkomstbonussen, overgangsbonussen en eerstejaarsvergoedingen aan zakelijke klanten in het segment van collectieve pensioenregelingen.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

22 apr 2014

Laatst gewijzigd

22 apr 2014

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.