Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
31 okt 2013 Nieuws

Borgtochtprovisie Hypotheekgarantie met 17 procent omhoog

Volgens NHG-directeur Karel Schiffer gaat de borgtochtprovisie voor huiseigenaren om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten per 1 januari 2014 omhoog. De borgtochtprovisie stijgt dan van 0,85% naar 1,0%. Dit meldt de NOS.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Volgend jaar gaan banken een (extra) risico lopen op NHG-hypotheken. Volgens Schiffer komt er een eigen risico van 10 procent voor de banken. Het Kabinet had hier al eerder uitspraken over gedaan.

De NHG is de afgelopen jaren vaker aangepast. Zo betaalden huizenkopers in 2005 nog een premie van 0,28 procent van het hypotheekbedrag.

Vandaag vindt er verder overleg plaats over de aanpassingen van de Nationale Hypotheek Garantie tussen partijen die hierbij betrokken zijn. NHG-directeur Karel Schiffer zegt dat hij op 1 november alle details van de plannen bekend maakt.

Bron: NOS

Lees ook…

Toetsrente en looptijd van de lening

Voor een NHG aanvraag wordt rekening gehouden met de geoffreerde hypotheekrente van de lening mits deze 10 jaar of langer vaststaat. Nu heb ik een hypotheekadvies, waarbij een mix van korte (5 jaar rentevast) en een lange rente (15 jaar) gehanteerd wordt. In de NHG voorwaarden staat dat indien sprake is van een (resterende) rentevastperiode korter dan 10 jaar, dient te worden getoetst op basis van de toetsrente van de Gedragscode Hypothecaire Financieringen. Hoe kan ik nu een correcte toetsrente berekenen?

Toetsrente vierde kwartaal ongewijzigd

Voor het derde kwartaal van 2013 bedroeg het toetsrentepercentage voor een financiering met een rentevastperiode van korter dan tien jaar 5,0%. De toetsrente voor Q4 2013 (vanaf 1 oktober 2013) is wederom vastgesteld op 5%. Bron: NVB

NHG-cijfers 3e kwartaal 2013

In het derde kwartaal van 2013 hebben in totaal 21.400 huishoudens de aankoop van hun woning gefinancierd met Nationale Hypotheek Garantie. Dat is 22% meer dan in het tweede kwartaal van 2013 (17.600). Deze stijging bevestigt eerdere signalen uit de markt die erop lijken te wijzen dat de koopwoningenmarkt aantrekt.

Restschuldfinanciering mogelijk onder NHG condities

Huiseigenaren die willen verhuizen mogen straks hun restschuld geheel of gedeeltelijk onder de Nationale Hypotheek Garantie laten vallen. Dat meldt RTL Nieuws op basis van Haagse bronnen.

Waarborgfonds goed bestand tegen crisis

Conform verwachting is in de eerste helft van 2013 het aantal nieuwe garanties afgenomen en het aantal gedwongen verkopen met verlies toegenomen. Ondanks deze ontwikkeling is het garantievermogen van NHG op peil gebleven. Op basis van de in juni gepubliceerde liquiditeitsprognose is echter de verwachting dat het garantievermogen vanaf de tweede helft van dit jaar zal gaan afnemen. Vanaf 2018 zal het garantievermogen zich snel kunnen herstellen naar het huidige niveau. Aanspraken op de achtervang van de overheid worden daarom niet verwacht

Voorwaarden voor het meefinancieren van de restschuld onder NHG zijn bekend gemaakt

Per 1 januari 2014 wordt de mogelijkheid gecreëerd om restschulden onder strikte voorwaarden met NHG mee te financieren. Daarnaast wordt er een eigen risico ingevoerd op nieuwe NHG-leningen. Verder is overeenstemming bereikt over de toekomstige ontwikkeling van de NHG-kostengrens op de langere termijn. Na 2016 wordt de NHG-kostengrens gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. Net zoals in de periode vóór de tijdelijke verhoging van de kostengrens in juli 2009 wordt de NHG weer gericht op woningen tot een gemiddelde prijs. In de tussenliggende periode wordt de grens geleidelijk omlaag gebracht van € 265.000 in juli 2014, naar € 245.000 in juli 2015 en naar € 225.000 in juli 2016.

Uw mening

 
I.E. van der Leeden
31 okt 2013
Aanpassing van de regels bij NHG betekent dus: 1. hogere borgtochtkosten klant; 2. hogere hypotheekrente ivm risico bank; 3.strengere beoordeling nhg-hypotheek; 4. lagere hypotheekverstrekking; 5. minder woningverkopen. De bestaande NHG hypotheken blijven ongewijzigd en zullen dus vergelijkbare problemen laten zien als nu of erger. Het enige dat hiermee bereikt wordt is een lager risico voor de overheid als achtervang van NHG. Voor de woningmarkt en de financiele sector is het de zoveelste maatregel die het broze herstel snel teniet zal doen.
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

31 okt 2013

Laatst gewijzigd

31 okt 2013

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.